Кратко ръководство за краудфъндинг за нормални хора

Краудфандингът е най-модният, като все по-често се появяват нови платформи. Мнозина смятат, че това е бъдещето на инвестирането, други предупреждават, че рисковете от него често се подценяват. И тогава съществуват различните видове краудфъндинг: базирани на възнаграждения, капиталови, дългови, гъвкави, фиксирани и т.н. Всичко може да изглежда объркващо, но както повечето неща, основната логика е проста.

Най-важната полза от краудфандинга е, че прави инвестициите в малки компании и стартъпи достъпни за всички. Поради тази причина е по-важно от всякога хората да разберат напълно този нов свят, тъй като по-голямата част от негативната публичност около краудфандинга до голяма степен е фокусирана върху злоупотреба и неразбиране на платформите. В тази статия ще разгледам различните видове платформа за краудфандинг, заедно с основните действащи лица във всяка категория, и ще обясня някои от основните клопки, които поставят в плен много новодошли.

Но първо, определение.

Каква е тълпата?

Обикновени, ежедневни хора. И за това се отнася „тълпата“ в краудфандинга. Виждате ли, набирането на пари всъщност не е свързано с бизнес планове или сцепление на пазара или финансови прогнози: в крайна сметка става въпрос за доверие. И в живота, колкото по-голям е рискът от нараняване, толкова по-важно става доверието. Поради тази причина повечето хора нямат нищо против да вложат няколко лири за спонсориране на благотворителна акция или да заемат на приятел няколко лири; общоприето е, че не бива да очаквате да видите тези пари отново и като такова нивото на доверие в човека, на когото давате парите, не трябва да бъде особено високо. Но ако някой ви помоли да инвестирате няколко хиляди лири, ситуацията е коренно различна. За повечето хора това не е сума пари, която те могат да си позволят да загубят. Поради това повечето хора са блокирани от инвестиционния свят, където малките предприятия се нуждаят от хиляди лири, за да бъдат инвестирани.

Следователно е логично, че традиционните маршрути за основателите, финансиращи бизнес, са канали като заеми от банки, хора с нетна стойност и приятели и семейство. Способността на основателя да събира пари зависи до голяма степен от обезпечението му в случай на банков заем или от личната им мрежа в случай на инвестиции от физически лица и се състои от големи парчета пари от малка шепа хора, които им се доверяват и / или са ги проверили изцяло. Алтернативата – събирането на малки парчета пари от голям брой хора – е била до голяма степен невъзможна, освен ако основателят случайно не познава стотици хора и е едновременно готов и способен да се справи с огромните административни разходи, свързани с толкова много хора.

Влезте в интернет с неговата добре установена история както за премахване на административното главоболие, така и за свързване на големи групи хора заедно. Краудфъндингът по същество улеснява съвпадението между обикновени хора, които се интересуват от инвестиции в неща, и обикновени основатели, които случайно нямат достъп до обезпечения или големи мрежи от богати хора. Софтуерът, управляващ платформата за краудфандинг, се справя с цялата администрация, докато самият интернет предоставя огромен потенциален пул от хора, които основателят да предлага на пазара, мащабно.

Накратко, краудфандингът дава възможност да се съберат малки суми пари от голямо количество напълно непознати. Поради тази причина е страхотно.

Основните видове платформа за краудфандинг

Има четири основни типа платформа за краудфандинг, всички с различни предимства и рискове. По-долу са основните, с връзки към най-големите или най-добре познатите оператори.

Групово финансиране въз основа на награди

Основни играчи: Kickstarter, Indiegogo

Най-близките братя и сестри до традиционното благотворително набиране на средства, платформите, базирани на възнаграждения, вземат пари под формата на обещания или дарения, а в замяна получавате някакъв ритник или привилегия от бизнеса. Например може да получите единица с отстъпка от продукта, който се финансира, след като бъде произведен, или за по-висока сума за дарение можете да получите персонализирана версия на същия продукт като благодарност за подкрепата му. Това е въпросната „награда“ и обикновено колкото по-висока е сумата на залога, толкова по-добра е наградата.

По очевидни причини сте склонни да намирате предимно физически продукти на сайтове, базирани на възнаграждения, където парите се използват, за да се вземе идеен прототип за първо производство. Те също са склонни да бъдат популярни сред творчески проекти като филми, игри или музикални албуми, където феновете могат да подкрепят любимите си изпълнители и да получат привилегии като кредит в края на филма в замяна.

Недостатъкът на сайтовете, базирани на възнаграждения, е, че те са уязвими към измами и измами. Обикновено има много малко или никакво надлежна проверка на компаниите или физическите лица, които набират пари, а с минималната сума на залога, започваща от едва £ 1, бариерата за влизане от страна на инвеститора също е минимална. Измамниците често представят фалшиви продуктови прототипи във видеоклип с концептуално изкуство и рендери, за да изчезнат с парите, след като кампанията приключи. В този случай инвеститорите имат малко право да се оплачат, освен да се оплачат от самата платформа за краудфандинг, за да получат възстановяване, но линиите на отговорност около риска са малко неясни.

Има фантастични възможности да подкрепите вълнуващи проекти на платформи, базирани на възнаграждения, но рискът е най-голям и възвръщаемостта като цяло не е осезаема. Инвестирането в платформа, базирана на възнаграждения, трябва да става от страст към продукта, в който инвестирате, а не с очакване на финансова възвръщаемост.

Капиталово финансиране, основано на акции

Основни играчи: Seedrs, Crowdcube

Много по-близо до традиционното схващане за инвестиране, платформите, базирани на акции, улесняват инвестициите в бизнеса в замяна на собствения капитал в тези бизнеси. Капиталовите платформи се регулират от Органа за финансово поведение във Великобритания и инвеститорите трябва да отговарят на определени законови изисквания. Те обаче не са особено строги и обикновено включват проста проверка на кредита и попълване на онлайн въпросник. Минималните суми за инвестиции все още са много достъпни на около £ 10, обикновено, въпреки че някои акционерни платформи имат по-висок минимален дял.

За бизнеса, който иска да повиши обаче, процесът на влизане е много по-труден. Правилната правна проверка се извършва на всяка компания и процесът на подаване обикновено се състои от няколко кръга на итерация и одобрение, преди кампанията да може да стартира. Очевидната полза за инвеститорите е допълнителният слой на защита за тяхната инвестиция. Много по-рядко измамниците или измамниците стартират на акционерни платформи, а регламентите на FCA изискват исковете от бизнеса да бъдат подкрепени с доказателства, които платформата ще провери сама, преди да позволи стартирането на кампанията. Поради тази причина до 90% от всички приложения за платформи, базирани на акции, не успяват да преминат през старта на кампанията.

Предимствата за бизнеса, който набира пари, са достъп до по-усъвършенствана група инвеститори извън собствените им мрежи (традиционните инвеститори все повече се стичат към такива платформи), както и рационализиран процес за работа с – обикновено много по-малка от другите платформи за краудфандинг – група на инвеститорите. Нараства и тенденцията за акционерни платформи, действащи като номинирани акционери от името на инвеститорите, което означава, че бизнесът поема един нов акционер вместо няколкостотин, което прави администрацията много по-лесна, както и прави бъдещите инвестиции далеч по-лесни. Този конкретен момент често се пренебрегва от бизнеса, който иска да повиши, но това е основната причина да изберем Seedrs за нашата собствена кампания за набиране на средства.

Акционерните платформи обикновено държат средствата в ескроу, докато кампанията приключи, добавяйки още един слой защита за инвеститорите. Разбира се, нормалните рискове се прилагат по отношение на очакваната възвръщаемост: повечето инвестиции няма да върнат много, ако не, но тези, които обещават огромни финансови печалби в сравнение с други инвестиционни опции. Най-общо казано, този тип краудфандинг е това, което се споменава в спекулациите за въздействието на формата върху бъдещето на инвестирането като цяло.

Краудфандинг въз основа на дългове

Основни играчи: Финансиращ кръг, Zopa

Иначе известен като равнопоставено кредитиране, базираното на дългове краудфандинг използва основните предимства на краудфандинга – административните предимства и достъпа до големи групи хора – и го прилага към бизнес кредитирането. С прости думи, инвеститорите влагат парите си във фонд, управляван от платформата, а платформата отпуска парите на фирми, търсещи капитал. Инвеститорите могат или да изберат в кой бизнес искат да инвестират, или да оставят платформата да избира автоматично от тяхно име.

Основната разлика е, очевидно, че инвеститорът трябва да очаква да получи парите обратно с лихва. Привлекателността на поставянето на парите в платформа за отпускане на заеми, вместо в основата на собствения капитал, се свежда до намаления рисков фактор, гарантиран от факта, че предприятията са подложени на същите строги процедури за проверка, каквито биха направили при вземане на заеми от банки, и възвръщаемостта често са много по-високи от обикновените ISA или пенсии. За бизнес, който отговаря на критериите за кредитиране, предимствата са по-добри лихви от банка с по-голяма прозрачност.

Въпреки че обикновено не е идеален за стартиращи компании в ранен етап без обезпечение, за по-утвърдени, които искат да се развиват, той предлага достъп до пари, без да се налага да се отказва от собствения капитал или да поема стотици инвеститори. За инвеститорите, които са по-склонни да рискуват, това е по-безопасна алтернатива на капиталовото краудфандинг, с цената на пропускане на потенциално голяма възвръщаемост, която успешните стартиращи компании понякога могат да дадат.

Блокчейн краудфандинг

Основни играчи: Smith + Crown, Waves

Най-новият и най-малко известен тип краудфандинг, блокчейн краудфандингът използва силата на криптовалути като Биткойн, за да генерира пари в брой от създаването на нови токени в процес, наречен Първоначални предложения за монети (ICO), кимване към по-традиционното първоначално публично предлагане IPO) процес, който сме свикнали с фондовите пазари.

Начинът, по който работи, е доста сложен за обяснение тук и разбирането за това как работят блокчейн и криптовалутите е от съществено значение, дори преди да се обмисли този маршрут (можете да прочетете статията ми „Кратко ръководство за блокчейн … за нормални хора“ тук, ако се интересувате) . Като такива, бизнесите, които събират пари по този маршрут, са свързани най-вече с блокчейн, а инвеститорите, които се трупат в ICO, имат склонност към много висок риск.

Апелацията е в потенциалната възвращаемост за инвеститорите от самите криптовалути. Като пример, криптовалутата Ether се е удвоила само за три дни през март 2017 г., докато валутата Monero е увеличила стойността си с 2000% само през миналата година. Разбира се, това ниво на нестабилност може да върви и по друг начин, както всеки, който е инвестирал в биткойн наскоро, ще потвърди.

Децентрализираната архитектура на Blockchain и ненадеждният, краудсорсиран подход го правят очевиден кандидат за предпочитан подход за краудфандинг в бъдеще, но технологията като цяло все още е в зародиш и като такава е склонна към измамници и измами, както и огромна волатилност в самите валути . Не за хора със слаби сърца.

Коя да изберете?

Като инвеститор, решението в коя платформа за краудфандинг да инвестирате зависи до голяма степен от вашия апетит за риск. Ако целта ви е да получите каквато и да е възвръщаемост, платформите, базирани на награди, трябва да бъдат напълно изключени. Освен това, ако просто търсите по-добър лихвен процент, отколкото може да предложи ISA, платформите, базирани на дългове, може да са добър вариант, в противен случай изберете опцията за капиталово финансиране, ако искате да бъдете „истински“ инвеститор. Blockchain е за комарджиите.

Като бизнес се придържайте към платформите, базирани на награди, за потребителски продукти, които са на етап концепция или прототип, може би се придвижвате по платформите за дялово участие, след като продуктът Ви стартира и работи. Базираните на дългове платформи са по-добър избор за мостово финансиране, ако сте по-утвърдени, а блокчейнът е очевидната опция, ако сте стартиращ блокчейн.

На който и етап да сте, не забравяйте да пазарувате и да правите проучвания, преди да се потопите, и докато поддържате разумна глава, има налични вълнуващи възможности, които вероятно никога не биха съществували преди. Само поради тази причина краудфандингът е прекрасно нововъведение.